Karinthy Frigyes 1887-ben született Budapesten. Apja tisztviselő volt. Még nem volt tizenhat éves, amikor egy folyóiratban regényét közölték. Érdeklődött a természettudományok iránt: matematikát, fizikát tanult. Később átiratkozott az orvosi egyetemre. Végül az írói pálya mellett döntött. Nagy termékenységgel írta novelláit, újságcikkeit. Műfordításban is jelentőset alkotott: ő ültette át magyarra többek között Milne Micimackóját. A háború alatt és után az emberiesség hangadója. Elítélte a nacionalizmust, a vérontást, a forradalom utáni véres megtorlásokat, a faji megkülönböztetést. Családi élete nem alakult szerencsésen. Kétszer nősült. A szellemi társat egyik házasságában sem találta meg igazán.

1936-ban agydaganatot állapítottak meg nála. Stockholmban operálta meg egy világhírű professzor. A műtétről még megírhatta Utazás a koponyám körül c. regényét, de 1938-ban elragadta a halál.

 

Könyvtárunkban az alábbi műveit találjátok meg:

-         Így írtok ti

-         Utazás a koponyám körül

-         Tanár úr kérem

-         Röhög az egész osztály

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoskonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr164424457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása