január 17. - Antal napja

 2012.01.17. 13:46

Az Antal a római Antonius vezetéknév rövidüléséből származik. Jelentése: herceg, fejedelem, elöljáró. Remete Szent Antalnak, a háziállatok és a szegények védőszentjének a napja.

Néhány híres Antal:

Budai Nagy Antal (? – 1437. december 10-14 között Kolozsvár) erdélyi kisnemes, parasztvezér. Családja valószínűleg a Kolozsvár melletti Buda hegységről kapta a nevét. Az 1437-es erdélyi parasztfelkelés vezére. Kolozsvárnál, az év végén az erdélyi nemesi seregek ellen vívott harcokban veszthette életét.

 

Reguly Antal (1819-1858) nyelvész. Finnugor nyelvrokonaink egyik legjelentősebb kutatója. Az Oroszország európai térségében élő vogul és osztyák népek népszokásait, hagyományait, dalait gyűjtötte. Bejárta az Észak-Ural hegységet, és elkészítette annak több mint 500 helyet megjelölő térképét is.

 

Szerb Antal (1901-1945) író, irodalomtörténész. Nagy tudású, művelt ember volt: magyar - angol – német szakos diplomát szerzett a budapesti egyetemen, majd Párizsban, Olaszországban és Londonban járt tanulmányúton. Megírta a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története című műveit, ami már életében országos hírnevet szerzett neki. Sajnos a II. világháború idején őt is elfogták, rabként kegyetlenül dolgoztatták. Élete derekán embertelen körülmények között halt meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoskonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr984083966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása