március 8. - Zoltán napja

 2012.03.08. 14:53

Híres Zoltánok:

Kodály Zoltán (1882-1967): zeneszerző, zenetudós, zenepedagógus, akinek Háry János című színpadi művéről bizonyára tanultatok. Népdalgyűjtő útjait 1905-ben kezdte. Innen ered barátsága Bartók Bélával, a nagy zeneszerzővel és zongoraművésszel. Kodály munkásságának köszönhető, hogy ma sok magyar népdalt ismerhetünk. Nemcsak gyűjtötte, hanem lejegyezte és rendszerezte is népdalainkat, s megszerkesztette a Magyar Népzene Tárát. Megújította a magyar kóruséneklést, új zenetanítási módszert dolgozott ki. A „Kodály-módszer” mára világhírű lett.        

 

Bay Zoltán (1900-1992): magyar fizikus. Budapesten a Tungsram-gyár kutató – fejlesztő laboratóriumának vezetője volt. Saját fejlesztésű radarjával jelzéseket küldött a Holdra, és felfogta azok visszhangját. Ő hozta létre az első magyarországi atomfizikai tanszéket is. 1948-tól az USA-ban élt. Az ő méter-meghatározását fogadta el hivatalos egységként a Nemzetközi Mértékügyi Hivatal.

 

Zelk Zoltán (1906-1981): költő, író. Fiatal korában a munkások életének megjavításáért küzdött, emiatt sok politikai zaklatásban volt része. A II. világháború idején elhurcolták, embertelenül dolgoztatták. 1956-ban a forradalom mellé állt, ezért börtönbe került. Nevét sokan ismerik, hiszen évtizedeken keresztül az ő meséin nőttek fel a gyerekek. Ki ne olvasta volna például a Három nyúl történetét vagy az Este jó című versét? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoskonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr174529699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása