Jeles napok - október

 2011.10.01. 11:28

Október 1.- Hedvig napja

A német Hedwig névből származik. Az összetett név mindkét elemének jelentése: harc. A néphagyomány szerint ez a nap a marhabehajtás, vagyis az istállózás kezdete volt. Az állatok ettől az időtől fogva tavaszig istállóban teleltek, mert kint hűvösebbre fordult az idő. A legelőkön már nem volt számukra elegendő takarmány, élelem.

Október 15. – Teréz napja

A Teréz görög eredetű név, mely Spanyolországban vált először népszerűvé. A Habsburg – házban is a spanyol kapcsolatok tették kedveltté. Eredete vitás. Származtatásai a következők:

1. A görög therosz szóból, jelentése: hőség, forróság, nyár, aratás, szüret.

2. A görög therizein szóból, jelentése: aratni, szüretelni.

3. A görög théraein (vadászni) szóból, jelentése tehát: vadásznő.

4. Thera sziget nevéből . Thera, mai olasz nevén: Santorini kis sziget az Égei-tengerben. Jelentése tehát: Thera szigetéről származó nő

5. Therasia sziget nevéből, amely Kréta mellett található. (Mai neve is ugyanez.) Eszerint a név jelentése: Therasia szigetéről való nő.

Régen a nagy borvidékeken – így például a Dunántúlon, Baranyában, a Mátraalján, Egerben – gyakran szüretkezdő nap volt ez, ezért ezt a napot Teréz-szedésnek is nevezték.

Október 16. – Gál napja

Az ismeretlen jelentésű kelta-ír Gallo nevet a rómaiak Gallus formában vették át a „kakas” jelentésű gallus köznév hatására. Ebből lett a magyar Gálos, majd később rövidülve a Gál.

Ehhez a naphoz többféle hagyomány is fűződik. A halászok ekkor vetik ki utoljára hálójukat, utána tavaszig nem használják. Az erdős vidékeken – leginkább a Bakonyban – a gazdák ekkor hajtják ki a disznókat a tölgyesbe makkoltatásra. A tölgyfa termése ugyanis igen tápláló, kedvenc csemegéje a disznóknak.

Október 20. – Vendel napja

A német Wendel névből származik, ez pedig a Wendel-kezdetű nevek, főképpen a Wendelin becézése. Ez utóbbi jelentése: a vandálok népéhez tartozó.

Szent Vendelt a pásztorok és a jószágtartók védőszentjének tartották. Sok falu határában még ma is láthatjátok az ő szobrát, amely báránykával, lábánál kutyával ábrázolja.

Október 21. – Orsolya napja

A latin Ursula magyaros olvasatából keletkezett. Fejlődési sora: Ursula, Orsola, Orsolya. A szó a latinban kis medvét jelent és egyesek szerint a Kis Medve csillagképre utal. Újabban ezt a származtatást kétségbe vonják és egy ófelnémet név latinosított formájának vélik. Ez a név a Hors, Ors, mai német nyelvben: Ross, melynek jelentése: ló, paripa.

Egyes helyeken, pl. a Somló vidékén az Orsolya-napot tartják a szüretkezdés hagyományos idejének. A pásztorok szerint, ha e napon szép az idő, akkor karácsonyig az is marad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoskonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr293462705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása