Rudyard Kipling angol költő, novellista, regényíró, főként az Indiában lévő, angol katonákról szóló meséiről, verseiről, továbbá gyerekeknek szóló meséiről vált emlékezetessé, melyekért 1907-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

1865. december 30-án Bombayben született, a Brit gyarmatú Indiában, majd 5 éves korában a szüleivel átköltöztek Angliába.

1878-ban felvételt nyert az United Services College nevű intézménybe, mely a brit hadsereg számára képezte ki a fiúkat. Az iskola először nehéznek bizonyult számára, de később barátokat szerzett, mely jó alapul szolgált több gyerektörténetéhez is.

Első szerelmét is itt ismerte meg, akiről első regénye az Elhalványult fény Maisie nevű szereplőjét mintázta. Sajnos a középiskola befejeztével nem jutott be az Oxfordi egyetemre, így édesapjánál kezdett el dolgozni Pakisztánban. Szerkesztő asszisztense lett egy kis helyi újságnak, a Polgári és Katonai Közlönynek.

Később visszahajózott Bombaybe, Indiába. Az ezt követő években hat novelláskötetet adott ki, melyek szerzői jogát később eladta, hogy a pénzből Londonba, a Brit Birodalom irodalmi fővárosába utazhasson.

1889-ben elhagyta Indiát, és először Amerikába utazott, ahol minden fontosabb nagyvárost meglátogatott. 1892-ben nősült meg, az akkor 29 éves Carrie Balestiert vette feleségül. Három gyermekük született, akik közül csak Elsie érte meg a felnőttkort.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoskonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr474552641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása